Kinderseries van vroeger uit de jaren 80: ken jij deze 8 series nog?

Wie in de jaren 80 opgegroeid is, die heeft heel wat uurtjes voor de beeldbuistelevisie gezeten. Vrijwel alle huishoudens hadden in deze tijd een televisie. Onderstaande kinderseries kan iedereen die in deze periode opgegroeid is wel herinneren.

1. Sesamstraat

Sesamstraat kwam eind jaren 70 vanuit de VS naar Nederland overwaaien. Het was één van de kinderprogramma’s uit de jaren 80 die mateloos populair was en nog steeds is. De serie richtte zich op jonge kinderen en wist humor en educatie goed te combineren. Bekende personages als Tommy, Innie-Minnie en de blauwe vogel Pino namen kinderen mee op allerlei leuke avonturen.

2. Bassie & Adriaan

De eerste aflevering werd uitgezonden in 1978. In de jaren 80 werd dit kinderprogramma echt populair. Iedereen zat aan de buis gekluisterd als Bassie & Adriaan weer op televisie kwamen. Spanning, humor en educatie wisten zij als geen ander te combineren. Personages als B1, B2 en de Baron kent iedereen nog. Pas is 1996, 28 jaar later, werd laatste aflevering uitgezonden van deze kinderseries van vroeger.

3. De Fabeltjeskrant

Deze serie liep door tot diep in de jaren 80, maar begon al eind jaren 60. In de jaren 80 was de Fabeltjeskrant van Meneer de Uil mateloos populair. Deze kinderprogramma’s richtten zich op kleine kinderen. De verhalen werden door Meneer de Uil als nieuws voorgelezen. Aan het einde van elke aflevering deed Meneer de Uil de krant dicht en waren de avonturen van Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, Ed en Willem de Bever voorbij.

4. Pipo de Clown

Pipo de Clown was één van de eerste kinderseries die in de jaren 50 uitgezonden werd. Toch bleef deze serie decennia lang populair en zo ook in de jaren 80. Kinderen uit de jaren 80 kunnen deze gekke clown allemaal nog wel herinneren. Pipo de Clown was altijd in voor een grapje en reisde samen met Mamaloe en Petra door Nederland met hun woonwagen. Het was een combinatie van educatie, humor en spanning om jonge kinderen belangrijke lessen te leren over eerlijkheid en doorzettingsvermogen.

5. Stuif es in

Dit was een van de kinderseries die een soort spelshow was. Het werd gepresenteerd door Ria Bremer en was in de jaren 80 één van de populairste kinderprogramma’s. In deze serie konden kinderen van verschillende leeftijden hun talenten laten zien. Het was één van de eerste kinderseries die live op televisie uitgezonden werd. Het programma was vooral gericht op het hebben van plezier en het vergroten van het zelfvertrouwen van de deelnemers.

6. Tita Tovenaar

Deze serie gaat over een jonge tovenaar (Tita) en haar vader, de oudere tovenaar die in een magische wereld leven en hier allerlei avonturen beleven. Allerlei problemen lossen ze op met hun magische krachten. De serie richtte zich op kinderen om hun verbeelding te stimuleren en het belang van goede daden. Bekende personages uit deze serie waren Grobelia, de heks en Kwart de Kabouter.

7. Paulus de Boskabouter

Paulus de Boskabouter gaat over een kleine kabouter die allerlei avonturen in het bos beleeft. De serie is gebaseerd op de boeken van Jean Dulieu en is in veel landen verfilmd. Samen met zijn vrienden uit het dierenrijk Oehoeboeroe de wijze uil, Gregorius de das en Salomo de Raaf beleven ze allerlei avonturen. De personages nemen het vaak op tegen Eucalypta de kwaadaardige heks.

8. De Bereboot

De laatste populaire kinderserie uit dit overzicht is de Bereboot. Het begon eind jaren 70, maar was ook in de jaren 80 nog mateloos populair onder kinderen. Kapitein Brom, matroos Maatje en kok Stien Struis beleven aan boord van de Bereboot doldwaze avonturen. De serie combineert humor en leerzame onderdelen op een leuke manier. Kinderen konden op hun manier mee helpen met het oplossen van de raadsels en leerde hier veel van.

Kinderseries uit de jaren 80 tot slot

Tot zover ons overzicht van kinderseries uit de jaren 80. Natuurlijk zijn er nog veel meer te bedenken, maar dat is haast teveel om op te nemen. Aan de kinderprogramma’s uit de jaren 80 hebben wij in ieder geval hele goede herinneringen. 

Rense
Rense

Ik ben Rense, een toegewijde schrijver die zich richt op het reviewen en analyseren van top producten en op het schrijven van blogs over diverse onderwerpen. Met een oog voor kwaliteit en detail streef ik ernaar om mijn lezers eerlijke en grondige beoordelingen te bieden. Of het nu gaat om de nieuwste technologie, lifestyle trends of huishoudelijke producten, ik houd me altijd op de hoogte van de beste keuzes op de markt. Mijn passie voor schrijven en onderzoek helpt me om waardevolle inzichten te delen, zodat mijn lezers weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Inhoud

Nieuwste blogs