Interessante weetjes over tijgers

De tijger is een prachtig dier dat alleen in Azië voorkomt en met uitsterven wordt bedreigd. Een aantal van de ondersoorten zijn zelfs al uitgestorven. De tijger heeft een aantal unieke kenmerken en er is heel veel over te vertellen. Wil je een spreekbeurt over tijgers houden, of wil je simpelweg meer weten over de tijger dan zit je hier op de juiste plek. Dit zijn de meest interessante en leuke weetjes over tijgers.

Ken je de langste plaatsnaam in Nederland? Lees ons artikel over de langste plaatsnaam in Nederland en leer wat het is.

1. De tijger is een van de grootste katachtigen

De Latijnse naam van de tijger is Panthera tigris die behoort tot de Felidae familie, oftewel katachtigen. Ze behoren tot de vier grootste katachtigen ter wereld. De tijger heeft meerdere ondersoorten, maar helaas zijn velen daarvan waarschijnlijk uitgestorven. De Belinese tijger, Javaanse tijger en Kaspische tijger zijn al jaren niet meer gezien. 

Naar schatting zijn er wereldwijd nog ongeveer 3800 tijgers. De meeste daarvan zijn Bengaalse tijgers en Chinese tijgers. Van de Maleise tijger, Siberische tijger en Sumatraanse tijger zijn er vermoedelijk nog maar 500. Van de Noord-Indische tijger zijn er waarschijnlijk nog maar 30.

Ben je nieuwsgierig naar zware aardbevingen? Ontdek de impact van de zwaarste aardbeving ooit in ons artikel.

2. Tijgers kunnen tot op 8 km hoorbaar zijn

Een interessant weetje over tijgers is dat ze verschillende soorten geluid kunnen maken. De geluiden bestaan onder andere uit brullen, grommen en spinnen. Ze gebruiken voor elke soort van communicatie een ander soort geluid.

Zo gebruiken ze geluid met een zere lage frequentie, ook wel infrageluid genoemd. Die geluiden zijn volgens sommige onderzoekers tot op wel 8 km te horen. Dat zou een van de redenen kunnen zijn dat tijgers in staat zijn om voor zichzelf een groot territorium te creëren.

De geluiden worden zowel voor het afschrikken van andere tijgers gebruikt, als voor het lokken van een mogelijke partner. Elke tijger heeft een uniek geluid. Onderzoekers willen deze unieke geluiden gaan vastleggen, zodat ze individuele tijgers kunnen identificeren.

Wist je dat er een hond bestaat die gigantisch groot is? Lees meer over de grootste hond ter wereld en zijn recordbrekende afmetingen.

3. De strepen van een tijger zijn uniek

Een tijger heeft een roodoranje vacht met witte en zwarte strepen. Hoe de tijger er precies uitziet, ligt ook aan het soort tijger, maar elke tijger is uniek en heeft een uniek strepenpatroon. Die kan ook wel gezien worden als de vingerafdruk van de tijger. Niet alleen heeft elke tijger een ander patroon, de dikte van de strepen is ook afhankelijk van het leefgebied van de tijger. Een ander interessant weetje is dat de strepen niet alleen in de vacht zitten, maar ook in de huid van de tijger. 

Tijger

De strepen van de tijger lijken zo op het eerste oog heel opvallend, maar de strepen zijn juist bedoeld als camouflage. De tijger hoeft zich niet te camoufleren voor andere roofdieren, want hij heeft geen natuurlijke vijanden. De reden dat hij zich wil camoufleren is, zodat de dieren waarop hij jaagt hem niet kunnen zien. Veel van de dieren waarop hij jaagt kunnen de kleur oranje niet onderscheiden. 

Ze kunnen wel het verschil tussen zwart en wit zien. Wat maakt strepen dan toch zo’n goede camouflage voor tijgers? Door de strepen is het voor tijgers lastig om de contour van het lichaam te zien. Het zorgt ervoor dat de tijger in de achtergrond opgaat en dus slecht zichtbaar is voor prooidieren.

4. Tijgers worden slechts 8 tot 10 jaar oud

We weten allemaal dat tijgers met uitsterven worden bedreigd. Het feit dat tijgers in de natuur slechts 8 tot 10 jaar oud worden zal daar niet bij helpen. In die 10 jaar tijd kunnen tijgers 2 tot 4 nakomelingen dragen. Tijgers leven in principe solitair. Mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaar alleen maar op als ze willen paren. Het vrouwtje zal in dat geval sporen achterlaten in de vorm van urine of krabsporen.

De nakomelingen van tijgers hebben een draagtijd van 3,5 maand. Als een tijger volwassen wordt kan die tot 420 kilo wegen, tenminste als het een Siberische tijger is. Een Sumatraanse tijger kan tot 90 kilo wegen. In gevangenschap kunnen tijgers echter veel ouder worden, namelijk 18 jaar. En er was ooit zelfs een tijger die 26 jaar oud is geworden.

5. Tijgers kunnen heel goed zwemmen

De gemiddelde huiskat heeft een hekel aan water, maar tijgers zijn tegen alle verwachtingen in hele goede zwemmers. Ze steken regelmatig rivieren over en er zijn berichten dat tijgers tot 2 km hebben afgelegd door het water. Ze zwemmen overigens niet alleen om zich te verplaatsen, maar ook om af te koelen en een prooi achterna te zitten. 

6. Een tijger is een echte vleeseter

Het zal je niet verbazen dat de tijger voornamelijk vlees eet. Ze trekken er in de nacht op uit om op hun prooi te jagen. De tijger kiest ervoor om de prooi van achteren aan te vallen en in zijn nek te bijten. Met deze beet probeert hij de prooi te verstikken. Als dat gelukt is zal de tijger de prooi meeslepen naar een veilig plekje. 

De tijger kan in één keer tot wel 40 kilo eten. Als de tijger nog wat vlees over heeft, zal hij het vlees verstoppen en later terugkomen. Het is wel zo slim dat ze nog wat achter de hand houden, want van 10 tot 20 jachtpogingen slaagt er maar één.  

Foto van Rense
Rense

Ik ben Rense, een toegewijde schrijver die zich richt op het reviewen en analyseren van top producten en op het schrijven van blogs over diverse onderwerpen. Met een oog voor kwaliteit en detail streef ik ernaar om mijn lezers eerlijke en grondige beoordelingen te bieden. Of het nu gaat om de nieuwste technologie, lifestyle trends of huishoudelijke producten, ik houd me altijd op de hoogte van de beste keuzes op de markt. Mijn passie voor schrijven en onderzoek helpt me om waardevolle inzichten te delen, zodat mijn lezers weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Inhoud

Nieuwste blogs